Despre « Columna lui Traian »

 Columna lui Traian este unul dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene şi un izvor de o mare ȋnsemnătate pentru cunoaşterea istoriei naţionale. Construit de arhitectul Apolodor din Damasc, din ordinul ȋmpăratului Traian, monumentul reprezintă o preţioasă cronică vizuală a războiului daco-roman.

 Columna a fost inaugurată la 12 mai 113 şi se păstează şi astăzi ȋn Forul lui Traian din Roma. Monumentul este decorat cu un celebru basorelief ȋn formă de spirală, care ȋnfăţişează scene din timpul confruntărilor daco-romane. Columna are o īnălțime de aproximativ 30 de metri și este formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cāntărind cāte 40 de tone.

 O copie ȋn mărime naturală a Columnei, realizată ȋn anii '30, se află la Muzeul Național de Istorie a Romāniei din Bucureşţi.

 

Contribuții « AICC »

 Am creat site-ul http://www.columnaluitraian.ro,  īn scopul popularizării subiectului și sublinierea importanței acestui monument pentru poporul romān și pentru cultura romānă.

 AICC organizează pe data de 24 Mai la ArCub (București) un eveniment care va fi compus dintr-o Conferință pe tema īmplinirii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian și o vizionare de filme documentare ce au ca subiect cultura și civilizatia Geto-Dacilor.

 

http://iccromania.org/ro/proiecte/columnaluitraian-ro

Comunicat arcub pentru Aniveersarea Columnei (113-2013)

 

 

No feedback yet