Efes…fosta visterie a Asiei

Efes-ul a fost construit prima data in vestul Anatoliei, intr-un golf la varsarea raului Menderes-ul Mic (Caystro) in mare. Locul unde a fost fondat Efesul nu reprezinta numai un punct important de intalnire a orientului cu occidentul ci era in acelasi timp situat si la intersectia cailor de acces dintre Milet si Ionia. In Ionia antica s-a nascut si s-au dezvoltat artele frumoase, stiinta, au trait filozofii ca Heracles si Thales. Efes a fost intotdeauna un oras ramas sub actiunea a doua influente diferite, pe de o parte influenta pozitiei sale geografice si de cealalta parte influenta politica. Nici pana in ziua de azi nu s-a putut stabili exact cand si cine a fost de fapt primul fondator al orasului Efes. Ceea ce se cunoaste referitor la orasul Efes este ca exista inca din anii 2000 i.Hr. si era pomenit alaturi de numele zeitei mama Sibei denumita mai apoi Artemis. Cele mai vechi izvoare relateaza ca orasul a fost fondat de catre Amazoane si in perioada urmatoare a fost locuit de catre Carieni si Lelegieni.
Orasul Efes a fost cucerit de catre Ionieni in timpul sec. al XI-lea i.Hr. condusi de Androclos. In timpul domniei lui Androclos, Efes-ul a pus bazele relatiilor cu regatul Lidya. Dar regele Lidyei a incercuit orasul si a prigonit populatia acestuia intr-o campie aflata nu departe de templul zeitei Artemis.

Rezervorul de apa

Baile termale Varius

In aceasta epoca a trait intre anii 540 si 480 i.Hr. filozoful Heracles care si-a pus o importanta amprenta asupra filozofiei antice.
In timpul razboaielor cu Peloponezii orasul Efes a intrat sub stapanirea mai intai a Atenienilor si apoi a Spartanilor 404 i.Hr.
Dupa razboiul de la Granikos din anul 334 i.Hr., orasul a fost cucerit de Lizimah unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare in anul 283 i.Hr. Cu timpul, campia a fost inundata cu nisipul aluvionar adus de raul Menderes-ul Mic iar a calea de deschidere la mare a orasului a fost obturata si din cauza ca terenurile au devenit mlastinoase, populatia a trebuit sa infrunte malaria. Lizimah a hotarat ca asezarea orasului in apropierea mlastinelor nu este propice nici pentru sanatate nici pentru posibilitatile de comert ale populatiei. Pentru a scapa orasul de aceste conditii nefavorabile l-a mutat in valea dintre culmea Bulbul (Ciocarlia) si culmea Panayir (Balci). Lizimah a obligat pe toti locuitorii care nu doreau sa-si paraseasca locuintele sa se mute in orasul nou. Scopul era de a transforma vechea zona locuita intr-un rezervor de apa.

Dupa moartea sotiei sale, a numit orasul Arsinoe si aici au fost construite stadioane, teatre,  devenind astfel cel mai bogat oras din regiune si un puternic centru comercial al antichitatii care a continuat sa se dezvolte si in perioada elena si in epoca romana, aceasta ampla dezvoltare datorandu-se in primul rand lui Lizimah.

Fantana lui Traian

Casa cu coloane

Biblioteca lui Celsus

Nike zeita victoriei

Dupa moartea lui Lizimah, orasul a trecut pe rand sub dominatia Egiptului, a Siriei si apoi a Romei care l-a cucerit in anul 190 i.Hr.
Romanii au stapanit orasul vreme indelungata prin intermediul pergamilor. La inceput populatia Efes-ului traia sub permanenta amenintare a razboaielor succesive purtate in acea regiune, dar odata cu inceputul epocii lui Augustus (intre anii 63-14 i.Hr) localnicii din Efes au inceput sa beneficieze de o viata linistita. Efes a devenit in scurt timp capitala si cel mai important centru comercial al provinciei romane din Asia.
Aproape toate ruinele ramase acum spre vizitare, monumentele religioase si culturale dateaza din acea epoca.

 Marele teatru

Zilele fericite in Efes au luat sfarsit insa in anul 3 d.Hr. atunci cand orasul si templul zeitei Artemis au fost jefuite de catre goti. In secolul al IV-lea orasul a devenit resedinta Episcopiei Romane din Asia Mica. La biserica Sfanta Maria a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente pentru crestinitate, intrunirea celui de-al 3-lea consiliu cu participarea a 200 de episcopi, desfasurat sub conducerea lui Theodosie. Dezbaterile cu privire la dogma maternitatii divine a Fecioarei s-au purtat tot la biserica Sf. Maria din Efes in secolul al V-lea.

Biserica Sf. Maria

Atractiile principale ale vechiului oras antic Efes sunt :
Baile termale Varius; Teatrul mic (odeon); Fantana Pallio; Templul Domitian; Monumentul Memmius; Poarta Herakles; Drumul gradinilor; Fantana Traian; Vilele de pe deal; Templul Hadrian; Toaleta publica; Casa de toleranta; Biblioteca Celsus; Drumul de marmura; Agora; Marele teatru; Drumul portului; Biserica Sfanta Maria; Stadionul.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro