Insula Creta – cea mai mare dintre insulele grecesti

Frumusete, prosperitate, ospitalitate proverbiala si vestigii acumulate de-a lungul timpului: cea mai mare dintre insulele grecesti si cea mai populata (peste 500 000 locuitori) are tot ceea ce atrage si retine pe vizitator. Suprafata si diversitatea sa ofera posibilitati pentru nenumarate excursii si distractii. Daca frumusetea peisajelor sale si interesul locurilor arheologice sunt cunoscute de mult timp, ceea ce este de multe ori inca ignorat este faptul ca Insula Creta se afla pe un drum rapid al dezvoltarii, ca un paradis turistic dotat cu hoteluri de prima clasa, sate de vacanta si bungalows-uri la tarmul marii. Pretutindeni plaje cu nisip fin, scaldate de o mare cu ape de culoarea turcoazului sau smaraldului care promit vacante lenevind la soare. Creta a ramas o insula care si-a conservat autenticitatea. Cretanii duc inca o viata simpla in muntii lor salbatici si pe coastele acoperite cu vita de vie si plantatii de citrice. Coasta nordica este parcursa de la est spre vest de un drum principal din care pleaca numeroase ramificatii ce permit ajungerea cu usurinta in toate oraselele si locurile arheologice din insula.

Creta in intregime este presarata cu vestigii care ne vorbesc despre lunga ei istorie, de la cea mai indepartata antichitate cretana si minoica pana in perioada, mai recenta, a faimoasei Lupte din Creta de la 1941. In Creta se poate ajunge cu avionul, pornind din Atena, sau cu vaporul de la Pireu. Pe aceasta insula s-a dezvoltat admirabila civilizatie minoica care a fost distrusa la 1400 I.Hr. Numeroasele ruine care ne-au relevat existenta au atras, de-a lungul timpului, atentia lumii intregi asupra Cretei. Splendoarea si nivelul atins de aceasta civilizatie au fost de asa maniera incat se poate spune, comparativ, ca epoca roamana si cea clasica au fost perioade de declin pentru Creta. In anul 824 I.Hr. Creta a fost cucerita de arabi care au facut aici un cuib de pirati si cartier general pentru incursiunile lor in bazinul mediteranian. Acestia au fost pusi pe fuga de catre generalul bizantin Nikiforos Fokas, viitorul imparat al Bizantului.

Vreo 250 de ani mai tarziu venetienii au devenit stapanii Cretei care sub dominatia acestora a cunoscut un mare avant economic si intelectual. Aceasta remarcabila inflorire a incetat brusc cand turcii au pus mana pe insula, in anul 1699. Atat timp cat a durat jugul turcesc, cretanii nu au incetat niciodata sa lupte pentru recastigarea libertatii, sfarsind in anul 1912 odata cu reatasarea insulei la Grecia. Insula muntoasa si de forma alungita – latimea ei medie 55 km si lungimea de 264 km, Creta este diferita de restul Greciei. Un lant de munti inalti: Dicte – 2142 m; Psiloritis sau Ida – 2465 m si Lefka Ori sau Muntii Alpi – 2456 m, o impart in patru regiuni distincte care formeaza cele patru provincii ale insulei: Chania, Rethymnon, Heraklion si Lasithi.

Obiective turistice de vizitat in Insula Creta :
– in imprejurimile orasului Heraklion (Iraklio) au fost descoperite admirabile capodopere ale civilizatiei si artei cretane. Important port de intrare in Creta, in trecut un important port venetian si pot fi vazute, chiar si astazi, zidurile ridicate in secolul al XVI-lea. Poate fi remarcata Fantana Marcos, Biserica Sfantului Marcos, fortul venetian, Loggia, Biserica Sfantului Minas, Muzeul de arheologie si bazarul.
– cea mai mare atractie a turismului cretan este Knossos, la 5 km distanta de Iraklion. Cele mai importante ruine sunt cele ale palatului, partial restaurat, si ale imprejurimilor sale adica Propylea. Palatul lui Minos este compus dintr-o scara mareata cu colonada, o imbinare de nenumarate piese si sala tronului celui mai vechi dintre marile regate ale Europei. Tronul gratios cu spatar inalt, sculptat in piatra, este flancat de fresce reprezentand grifoni.
– un alt palat minoic mai mic decat cel de la Knossos, a fost descoperit la Festos, la 64 km de Iraklion
– cele 10.000 de mori de vant de pe platoul Lassithi

– golful Mirabello, cap de afis al turismului Cretan
– Manastirea Arkadi, simbol al Independentei cretane, ea a fost partial restaurata dupa incendiul care a distrus-o in 1866 si care a cauzat moartea a 1000 de barbati, femei si copii ce cautau aici refugiu impotriva turcilor. Acest holocaust este celebrat in fiecare an la 8 noiembrie. Manastirea se afla la 23 km de Retymnon.
– capitala si centrul administrativ al Cretei, Chania unde pot fi vizitat mormantul si casa lui Eleftherios Venizelos, marele om de stat grec si cel mai ilustru fiu al Cretei.

Un articol de George Vasiliu

Sursa: ghidturciagrecia.ro