Astronauții procesează informațiile mai lent în spațiu, arată un studiu NASA.

Astronauții procesează informațiile mai lent în spațiu, arată un studiu NASA.

Astronauții procesează informațiile mai lent în spațiu, constată un studiu NASA

Astronauții de la bordul ISS au avut nevoie de mai mult timp pentru a îndeplini anumite sarcini, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la efectele zborului în spațiu asupra creierului uman.

Un nou studiu aduce la lumină efectele mai puțin cunoscute ale spațiului asupra comportamentului cognitiv și cum performanța mai lentă a astronauților ar putea influența capacitatea noastră de a începe călătorii de lungă durată prin cosmos.

O echipă de cercetători de la Laboratorul de Sănătate Comportamentală și Performanță al NASA a examinat comportamentul a 25 de astronauți la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), constatând că astronauții au avut nevoie de mai mult timp pentru a finaliza anumite sarcini legate de viteza de procesare, memoria de lucru și atenție în timpul șederii lor în spațiu. Descoperirile, detaliate într-o publicație în Frontiers in Physiology, ridică îngrijorări cu privire la impactul misiunilor viitoare către Lună și Marte asupra creierelor astronauților.

Pentru studiu, astronauții au fost supuși la 10 teste de finalizat pe Pământ, o dată înainte de lansarea în spațiu și de două ori după întoarcerea acasă (la 10 zile și apoi 30 de zile după aterizarea pe Pământ). Astronauții au trebuit, de asemenea, să finalizeze aceleași teste la bordul stației spațiale, atât la început, cât și spre sfârșitul celor șase luni de misiune. Cercetătorii au măsurat viteza și acuratețea, comparând performanța astronauților în cele cinci momente de timp.

Rezultatele au arătat că astronauții au răspuns la sarcini care evaluau viteza de procesare, memoria de lucru și atenția mai lent în spațiu decât pe Pământ, dar au menținut același nivel de acuratețe. În plus, schimbările în comportamentul cognitiv al astronauților nu au persistat după întoarcerea lor pe Pământ. „A trăi și a lucra în spațiu nu a fost asociat cu o deteriorare cognitivă generalizată care să sugereze un prejudiciu cerebral semnificativ”, a declarat Sheena Dev, cercetător la Laboratorul de Sănătate Comportamentală și Performanță al NASA și autor principal al noului studiu.

Aceasta este o veste bună pentru astronauți după întoarcerea lor pe Pământ, dar are implicații pentru timpul petrecut în spațiu. Spațiul prezintă stresori extremi pe care corpul uman nu îi experimentează pe Pământ, cum ar fi radiația și microgravitația, toate acestea putând afecta modul în care funcționează creierele noastre. „Chiar și pe Pământ, viteza de procesare, memoria de lucru și atenția sunt domenii cognitive care pot arăta schimbări temporare atunci când un individ se află sub stres”, a spus Dev.

Spațiul poate avea un impact serios asupra corpului uman. Cercetările anterioare au arătat că zborurile spațiale de lungă durată pot duce la pierderea densității osoase și la apariția atrofiei musculare, pe lângă efectele dăunătoare asupra fitnessului fizic.

Când vine vorba de creier, s-au realizat mai puține cercetări asupra comportamentului cognitiv al astronauților, dar există unele indicații că spațiul poate afecta și creierul uman. O cercetare publicată în 2020 a arătat că zborurile spațiale de lungă durată pot modifica cantitatea de lichid cefalorahidian din creier.

Pe măsură ce NASA se pregătește să returneze astronauții pe Lună ca parte a programului Artemis, planul este de a stabili o prezență umană durabilă pe suprafața lunară și de a călători pe Marte de acolo. Deși este nevoie de mai multe cercetări asupra efectelor zborului spațial asupra corpului uman, lucrurile nu arată bine până acum, iar agențiile spațiale trebuie să găsească modalități de a atenua efectele dăunătoare pe care călătoria în spațiu le poate avea asupra astronauților lor.

Înapoi la pagina principală