Poti cu adevărat să salvezi o viață? Studiul arată impactul RCP-ului.

Poti cu adevărat să salvezi o viață? Studiul arată impactul RCP-ului.

Poți cu adevărat să salvezi o viață? Studiul relevă impactul CPR-ului efectuat de către martori

Noile cercetări arată că CPR-ul efectuat de către martori poate îmbunătăți substanțial șansele unei persoane de a supraviețui unui stop cardiac, evitând în același timp daune cerebrale majore, mai ales dacă este efectuat imediat.

© athima tongloom via Getty

Obținerea unei pregătiri în resuscitarea cardiopulmonară (CPR) ar putea dovedi a fi salvatoare de vieți pentru altcineva. Cercetările recente arată că CPR efectuat de trecători poate îmbunătăți substanțial șansele unei persoane de a supraviețui unui stop cardiac.

CPR este o intervenție temporară valoroasă pentru stopul cardiac, care este atunci când inima cuiva încetează să mai bată. Oamenii de știință au dorit să cuantifice cum momentul în care un trecător efectuează CPR înainte ca ajutorul medical să sosească poate afecta prognosticul unei persoane. Au descoperit că trecătorii pot salva viețile oamenilor și proteja sănătatea creierului lor cu CPR chiar și până la zece minute după un stop cardiac. Rezultatele subliniază importanța încurajării oamenilor să efectueze CPR în ciuda riscurilor cunoscute.

Cercetătorii au analizat datele din Registrul Național de Stop Cardiac pentru Îmbunătățirea Supraviețuirii, examinând aproape 200.000 de cazuri de stop cardiac care s-au întâmplat în afara unui spital între 2013 și 2022. Au descoperit că CPR efectuat de trecători a fost asociat cu rezultate îmbunătățite, însă beneficiile au diminuat pe măsură ce timpul de început al CPR se prelungea.

Timp CPR efectuat Probabilitate de supraviețuire Probabilitate de a evita daune cerebrale
0-2 minute 81% 95%
Până la 10 minute 19% 22%

Cercetările urmează să fie prezentate la un simpozion de științe ale resuscitării. „Descoperirile noastre întăresc că fiecare secundă contează atunci când se începe CPR de către un trecător,” a spus un specialist în cardiologie.

RCP nu este lipsită de riscuri. Chiar dacă este efectuată corect, compresiile toracice pot provoca complicații grave. Aceste riscuri cresc la persoanele în vârstă și/sau cu alte boli cronice, iar aceste grupuri sunt adesea mai puțin susceptibile să supraviețuiască unui stop cardiac fără probleme majore de sănătate. Aceasta sugerează că CPR poate să nu fie întotdeauna recomandată pentru persoanele aflate într-o sănătate fragilă.

Studiile arată că chiar și persoanele mai în vârstă au o probabilitate mai mare de supraviețuire atunci când primesc CPR de la un trecător. Organizații precum Asociația Americană a Inimii continuă să susțină CPR de către trecători, afirmând că beneficiile acesteia depășesc riscurile. Se estimează că în SUA au loc anual mai mult de 350.000 de opriri cardiace în afara spitalului, cu aproximativ 9% dintre victime supraviețuind. CPR efectuat imediat ar putea dubla sau tripla șansele de supraviețuire. Cu toate acestea, CPR de către trecători este furnizată doar în aproximativ 35% până la 40% din aceste cazuri la nivel global.

Autorii sugerează că formarea în CPR ar trebui să fie oferită mai pe larg publicului, încurajând trecătorii să efectueze CPR și alte măsuri de prim ajutor în situații de urgență. „Aceasta sugerează că trebuie să ne concentrăm pe învățarea unui număr mai mare de oameni cum să efectueze CPR și să subliniem modalitățile de a obține ajutor pentru cei care suferă de un stop cardiac mai repede,” a spus cercetătorul. „Aceasta ar putea include programe de formare CPR mai răspândite și un acces mai bun la defibrilatoare externe automate.”

Înapoi la pagina principală