Japonia oprește un reactor de la a începe în timp ce America se dedică complet energiei nucleare
Pentru a combate schimbările climatice, multe țări investesc sume considerabile în reactoare nucleare noi.
© Hirorinmasa via Wikimedia Commons.
America manifestă un optimism crescut cu privire la viitorul energiei nucleare, în timp ce Japonia abordează cu prudență reluarea operării generatoarelor. În Japonia, o autoritate de reglementare nucleară a decis să oprească un reactor, considerându-l nesigur. În SUA, Departamentul Energiei are ca obiectiv triplarea capacității nucleare până în anul 2050.
Pe măsură ce schimbările climatice devin din ce în ce mai acute, iar costurile combustibililor fosili cresc exponențial, țările se îndreaptă spre energia nucleară. Deși energia solară și eoliană sunt alternative promițătoare, acestea nu pot oferi același nivel de eficiență ca energia nucleară.
Energia nucleară poate furniza o cantitate semnificativă de energie curată, dar vine cu riscuri considerabile. Japonia are o experiență vastă în gestionarea pericolelor asociate centralelor nucleare. În 2011, un reactor din Fukushima a suferit o explozie în urma unui cutremur, ceea ce a dus la revizuiri ample ale reglementărilor din sector.
Recent, agențiile de reglementare din Japonia și-au exercitat autoritatea pentru a interzice, pentru prima dată, punerea în funcțiune a unui reactor. Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia a declarat Reactorul Tsuruga Nr. 2 nesigur, invocând riscurile asociate liniilor de falie din zonă și lipsa de măsuri adecvate din partea operatorilor. Decizia a fost rezultatul a opt ani de investigații.
Japonia, deși prudentă, a prezentat în 2022 un plan de accelerare a utilizării energiei nucleare, având ca scop atingerea unui nivel de emisii nete zero de carbon până în 2050. În prezent, țara dispune de peste 50 de reactoare comerciale, dintre care 27 au solicitat repornirea; doar 17 au primit aprobarea.
SUA, de asemenea, își propun să utilizeze energia nucleară pentru a realiza emisii nete de carbon zero până în 2050. Recent, Departamentul Energiei a conturat un plan pentru a atinge acest obiectiv.
Conform estimărilor Departamentului Energiei, energia nucleară reprezintă cea mai mare sursă de energie curată din Statele Unite, evitând anual emisii de peste 470 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 100 de milioane de mașini scoase de pe drum. Pentru a atinge emisii nete zero până în 2050, America va trebui să adauge 200 de gigawați (GW) de energie nucleară în rețea.
Indicator | Valoare |
---|---|
Emisii evitate anual | 470 milioane de tone |
Echipamente necesare pentru 200 GW | 200 reactoare |
Capacitate nouă planificată până în 2035 | 35 GW |
Ritm anual de adăugare până în 2040 | 15 GW |
În sprijinul acestui plan, companii tehnologice precum Microsoft, Google și Amazon investesc în energia nucleară, răspunzând cerințelor energetice crescute. Microsoft, de exemplu, investește milioane pentru a reporni centrala Three Mile Island. Aceste companii explorează diverse tipuri de reactoare, inclusiv cele modulare mici.
Departamentul pentru Energie consideră că o combinație de tehnologie inovatoare și îmbunătățirea capacității uzinelor existente va sprijini atingerea obiectivului de emisii nete zero. Acesta sugerează că majoritatea centralelor nucleare ar putea adăuga până la 60 GW de capacitate nouă prin construirea de reactoare de apă ușoară de dimensiuni mari, precum AP1000s, iar cifra ar putea crește la 95 GW dacă se iau în considerare reactoarele modulare mici.
De asemenea, DoE a propus transformarea centralelor pe cărbune în site-uri de energie nucleară, generând astfel energie și locuri de muncă în comunitățile afectate de tranziția către surse de energie mai durabile. Studiul sugerează că ar putea fi construite între 128 și 174 GW de capacitate adițională lângă centralele pe cărbune, în funcție de tipul reactorului utilizat.