NASA a surprins imagini uimitoare ale undelor gravitaționale generate de furia uraganului Helene.

NASA a surprins imagini uimitoare ale undelor gravitaționale generate de furia uraganului Helene.

NASA Capturează Imagini Uimitoare ale Undelor Gravitationale din Furia Uraganului Helene

Furtuna de Categoria 4 a generat valuri atmosferice la multe mile deasupra suprafeței Pământului.

Imagine: NOAA / Colorado State / GOES-16

Când uraganul Helene a lovit sud-estul Statelor Unite luna trecută, a cauzat întreruperi masive de energie și inundații devastatoare la sol. Conform noilor date NOAA, superfurtuna a generat de asemenea unde de șoc în atmosfera Pământului.

Experimentul Atmospheric Waves Experiment (AWE) de la bordul Stației Spațiale Internaționale a capturat imagini ale undelor de gravitație ale uraganului Helene, demonstrând atât capacitățile instrumentului, cât și intensitatea furtunii.

Undele de gravitație sunt ondulații în aer cauzate de multe fenomene naturale, cum ar fi furtuni, tornade, tsunamis și vulcani. Studiul undelor de gravitate poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă efectele vremii terestre asupra vremii spațiale, care pot perturba instrumentele aflate în orbita joasă a Pământului și comunicațiile.

Uraganul Helene a oferit o oportunitate ideală pentru a investiga capacitatea AWE de a detecta undele de gravitație atmosferică. Uraganul a lovit Florida’s Big Bend la sfârșitul lunii septembrie ca o furtună de Categoria 4, cu vânturi ce depășeau 140 de mile pe oră (225 de kilometri pe oră). Helene a lăsat milioane de oameni fără energie și a provocat inundații devastatoare în zonele interioare, în special în Tennessee și Carolina de Nord de Vest. Imaginile prin satelit post-furtună au arătat comunitățile afectate și fulgerele intense.

Datele recente arată că uraganul a generat unde gravitaționale înalte în atmosferă, deasupra norilor de furtună. Aceste unde sunt diferite de undele gravitaționale măsurate de interferometre, care sunt generate de evenimente cosmice mult mai mari.

Undele sunt colorate artificial pentru a reflecta diferențele în radianța lungimilor de undă infraroșii, provenite din lumina atmosferică în mesosfera Pământului, stratul atmosferei situat între 31 și 53 de mile (50 până la 85 km) deasupra suprafeței. Imaginile AWE ale undelor gravitaționale sunt printre primele rezultate ale instrumentului lansat în noiembrie trecut.

„Ca cercurile de apă care se răspândesc dintr-o picătură într-un iaz, undele circulare din Helene se îndreaptă spre vest de pe coasta de nord-vest a Floridei”, a declarat Ludger Scherliess, investigator principal AWE la Universitatea de Stat din Utah.

Datele AWE arătând undele atmosferice ale uraganului Helene deasupra sud-estului Statelor Unite. Imagine: Universitatea de Stat din Utah

Dezastrele naturale produc efecte devastatoare, multe dintre care sunt evidente, dar și unele care trec neobservate. De exemplu, erupția Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din 2022 a generat un tip de undă de presiune atmosferică teoretizată în 1937, dar dovedită abia recent. O echipă de cercetători a descoperit că erupția a fost precedată de o undă seismică detectată anterior, un memento că sistemele de pregătire pentru situații de urgență trebuie să fie mai bine pregătite pentru astfel de evenimente.

Chiar și furtunile obișnuite ascund secrete. O echipă de oameni de știință a descoperit că furtunile din tropice emit o nouă formă de radiație gamma, stabilind o legătură potențială între strălucirile și fulgerele asociate cu furtunile.

Înapoi la pagina principală