Poliția sărbătorește după ce dispozitivul absurd Grappler a încheiat urmărirea printr-un accident.

Poliția sărbătorește după ce dispozitivul absurd Grappler a încheiat urmărirea printr-un accident.

Poliția sărbătorește pe măsură ce absurdul dispozitiv "Grappler" termină urmărirea cu un accident

Departamentele de poliție din întreaga țară apreciază să împărtășească videoclipuri cu ofițeri care provoacă accidente ale mașinilor în fugă cu plasele Grappler.

© Douglas Sacha/Getty Images

Urmărirea de către poliție este adesea periculoasă, iar urmăriri de mare viteză duc la sute de accidente mortale anual. Deși Departamentul de Justiție și experții naționali în poliție recomandă ca ofițerii să nu urmărească agresiv suspecții, unele departamente testează noi dispozitive care par desprinse dintr-un joc video.

Cel mai recent exemplu este un videoclip postat de Biroul Șerifului din Comitatul Thurston, Washington, care arată un adjunct implicat într-o urmărire de mare viteză după un șofer de mașină furată. Urmărirea se finalizează când adjunctul folosește un Grappler, o plasă montată pe bara de protecție care determină mașina fugitivă să derapeze. Șoferul a fugit, dar a fost prins ulterior.

Grappler a devenit popular pe rețelele sociale pentru departamentele de poliție și stațiile locale de știri. Totuși, dispozitivul a fost asociat și cu accidente care au dus la răniri și decese.

Într-un incident, agenți ai Poliției de Frontieră din Arizona au folosit un Grappler pe un SUV, provocând un accident fatal cu un camion. Trei persoane au murit și alte opt au fost rănite. În alt caz, un Grappler a cauzat răsturnarea unei mașini de poliție în timpul unei urmăriri.

Inventatorul Grappler, Leonard Stock, a creat dispozitivul după ce a vizionat un show TV despre urmăriri polițienești. Stock a realizat un mecanism pe camioneta sa și a demonstrat conceptul cu ajutorul soției sale.

Biroul Șerifului din Comitatul Thurston a solicitat fonduri pentru sistemele Grappler, argumentând că tehnologia poate preveni decesele și rănile, protejând în același timp ofițerii.

O investigație a constatat că 3,336 de oameni au fost uciși în urmăriri polițienești între 2017 și 2022, iar alte 52,600 au fost rănite.

Un raport din 2023 recomandă agențiilor de poliție să limiteze urmărirea vehiculelor și să prioritizeze utilizarea tehnologiilor cum ar fi dronele sau elicopterele pentru a identifica suspecții ulterior.

Înapoi la pagina principală