Racheta construită de studenți stabilește un nou record de altitudine

Racheta construită de studenți stabilește un nou record de altitudine

Racheta construită de studenți doboară recordul de altitudine

Aftershock II a ajuns mai departe în spațiu decât orice altă rachetă construită independent.

Un grup de studenți a bătut recordul pentru cea mai mare altitudine atinsă de o rachetă suborbitală proiectată și construită independent, zburând cu Aftershock II la 470,000 de picioare (143,256 de metri) deasupra suprafeței Pământului.

Laboratorul de Propulsie Rachetară, condus de studenți al Universității din California de Sud (USCRPL), a proiectat și construit Aftershock II și a lansat racheta de pe site-ul de lansare din Deșertul Black Rock din Nevada pe 20 octombrie. Aftershock II a atins o viteză de 5,283 de picioare pe secundă (1,610 metri pe secundă) și Mach 5.5, devenind prima rachetă deținută de o entitate non-guvernamentală care a ajuns atât de departe în spațiu.

Anterior, recordul era deținut de o rachetă proiectată și construită de echipa Civilian Space Exploration Team, care a fost lansată în 2014 pentru a atinge o altitudine de 380,000 de picioare (115,825 de metri). Aftershock II, construită de studenți, a depășit acest record cu 90,000 de picioare (27,432 de metri).

Studenții de la USCRPL nu sunt străini în a bate recorduri mondiale. În 2019, grupul a devenit prima organizație studențească care a lansat o rachetă dincolo de Linia Karman, limita dintre atmosfera Pământului și spațiul exterior, care se află la aproximativ 62 de mile (100 de kilometri) deasupra suprafeței planetei. Aftershock II a atins o altitudine maximă de 89 de mile (143.3 km).

„De la înființarea sa acum 20 de ani, USC Rocket Propulsion Laboratory a făcut o realitate din aspirațiile și viziunea pentru spațiu a nenumăraților studenți de licență Viterbi din toate specializările de inginerie”, a declarat Yannis Yortsos, decanul USC Viterbi School of Engineering. „Este palpitant să vedem cum au distrus acum nu doar recordul global anterior de studenți de a atinge linia Kármán în 2019, ci și recordul oricărei echipe de amatori din istorie. Această grupă extraordinară de studenți arată cum să ne imaginăm ce poate fi realizat în laborator și cum să facem din asta o realitate.”

Pentru a atinge noi înălțimi, studenții și-au rafinat designul inițial pentru racheta Traveler IV. Cu o înălțime de 13 picioare (3,9 metri), Aftershock II a fost echipată cu o nouă unitate de avionică și o integrare îmbunătățită a datelor și siguranței. Racheta a avut, de asemenea, un sistem de protecție termică cu o vopsea nouă și aripioare acoperite cu titan pentru a-i crește rezistența la viteze hipersonice. „Protecția termică la viteze hipersonice este o provocare majoră la nivelul industriei, iar sistemul de vopsea protectoare pe care l-am dezvoltat a funcționat perfect, permițând rachetei să se întoarcă în mare parte intactă”, a declarat Ryan Kraemer, inginer executiv al USCRPL și student de licență la specializarea inginerie mecanică.

Grupa de studenți nu era doar determinată să-și bată propriul record, ci și să atingă noi înălțimi care nu fuseseră încă realizate de o grupă independentă înainte. „Acesta este un proiect excepțional de ambițios nu doar pentru o echipă de studenți, ci pentru orice grup non-profesional de ingineri de rachete”, a declarat Dan Erwin, președintele USC Department of Astronautical Engineering.

Pe măsură ce industria privată continuă să-și intensifice operațiunile, este bine să vedem un grup independent de ingineri aspiranți în rachete care se străduiesc să atingă noi înălțimi pe cont propriu.

Înapoi la pagina principală